Het witte baken op de Mons Acutus in Marcourt. De kapel ter ere van de Heilig verklaarde Saint-Thibaut.
Ardennen, Cultuur

De witte Kapel van Saint Thibaut

Hoog op de Mons Acutus bij Marcourt langs de Ourthe in de Ardennen staat de witte Kapel van Saint Thibaut. Een opvallend baken op de scherpe driehoeksheuvel die vroeger in het Latijns Mons Acutus werd genoemd.

Na een fikse klim volgt de beloning voor de inspanning uit het vreedzaam kabbelende water van de heilzame bron. Verderop ligt de Kapel gewijd aan Saint-Thibaut, de Heilige die zoveel opzienbarende wonderen deed, met de daarnaast gelegen kluizenaarswoning.

De Ermitage Saint Thibaut biedt een panoramisch uitzicht om van de watertanden. De uitgestrekte meander van de Ourthe met de dorpjes uit de omgeving zijn heel goed waarneembaar.

Van de steile berg op weg naar de Kapel van Saint-Thibault een overzicht van het allodium Marcourt.

Een belevenis om te voet langs de miraculeuze geneeskrachtige bron naar Saint Thibaut te klauteren. Minder stijl klimmen kan ook via de plaatsen Rozon of Hodister door het woud. Saint Thibaut werd in 1033 als Theobaldus van Provins in de Franse Champagnestreek geboren. Maar liet de prinselijke genoegens aan hem voorbij gaan en leefde als pelgrim een kluizenaarsbestaan. Overleed op 1 juli 1066 in Italiaanse Salanigo wat vlakbij Vicenza ligt. De vele wonderen tijdens maar ook na zijn overlijden werden wereldkundig en de devotie leidde tot de heilig verklaring door Paus Alexander II in 1073.

Met dank aan Gert Jan / decal.nl

Previous Post Next Post