Recept voor mayonaise | Buurman & Buurvrouw
recepten, sauzen en dips

Mayonaise

Mayonaise behoort tot één van de populairste sauzen, met name in Nederland en België.
Onze favoriete mayonaise is uiteraard de Belgische variant. Deze mayonaise is namelijk zuur en past perfect in combinatie met (gezouten) friet. Helaas hebben de meeste Nederlanders de voorkeur voor de zoete variant, met jawel suiker!

Aan het frietkot zijn er altijd tal van sauzen bij de frieten mogelijk, waarvan wij eigenlijk de mayonaise of andalouse saus kiezen. Overigens is een portie friet met stoofvlees ook heerlijk.

Zelf mayonaise maken kan binnen een aantal minuten. Echt waar! De basis ingrediënten heeft eigenlijk iedereen in huis en het is zo makkelijk om zelf te maken.
Ondanks dat het eenvoudig te maken is, kan het best zijn dat het de eerste keer mislukt. Maar als je het eenmaal doorhebt hoef je nooit meer naar de supermarkt om kant-en-klare mayonaise te halen.

Recept voor huisgemaakte mayonaise

Ingrediënten:
• 1 eigeel (verse ei)
• 1 theelepel mosterd
• 1 eetlepel azijn of citroensap
• peper en zout
• 200 ml zonnebloemolie

Bereiding:
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Gebruik een kom of schaal dat goed ontvet is, voordat je de mayonaise gaat maken. Dit kan eenvoudig met heet water en een droge theedoek.

Meng de eidooier, mosterd, peper en zout samen met een garde. Voeg azijn of citroensap toe en meng ook dit goed door. Voeg vervolgens, al kloppend met de garde, de olie druppelsgewijs toe.

Zodra de dikte goed is, proef je even of de smaak goed is en kan je naar wens eventueel nog peper, zout en azijn of citroensap toevoegen. Meng nog even goed en serveer de mayonaise direct.

Bewaar de mayonaise in een afgesloten pot in de koelkast.
Maak nooit teveel mayonaise, omdat je het vers maakt is het slechts een aantal dagen (3-4 dagen) in de koelkast te bewaren.

Zelf mayonaise maken kan binnen een aantal minuten. Echt waar! | Buurman & Buurvrouw

Previous Post Next Post

You Might Also Like